Modejätten NA-KD bygger automatiserat lager i Landskrona

– Vi valde att etablera vårt lager i Landskrona främst på grund av läget, säger Oscar von Konow på NA-KD.

Det kända mode- och e-handelsföretaget NA-KD bygger just nu ett nytt automatiserat klädlager i Landskrona. Här kommer cirka hundra robotar att kunna leverera tusen ordrar i timmen. Lagret innebär också att det skapas hundratals nya jobb i Landskrona de kommande åren.

Svenska NA-KD säljer kläder, skor, accessoarer och livsstilsprodukter på en global marknad och unga kvinnor är företagets primära målgrupp. Det snabbväxande företaget har fått mycket uppmärksamhet för sin effektiva marknadsföring på sociala medier och samarbeten med kända influencers som exempelvis Linn Ahlborg, Bianca Ingrosso och Isabella Löwengrip.

Med kunder över hela världen är effektiva logistiklösningar och snabba leveranser avgörande för att kunderna ska bli nöjda. Intill E6 vid Landskrona har NA-KD hittat det perfekta läget för sitt nya lager i Norden, som ska komplettera företagets nuvarande lager i Neder-länderna. På företagsområdet Kronan blir NA-KD grannar med företag som Oatly, Santa Maria, Ecolean och Vings Airshoppen.

– Vi valde att etablera vårt lager i Landskrona främst på grund av läget. Vi kommer nära Danmark och kontinenten och kan täcka in både Malmö, Köpenhamn och Göteborg med leverans till kund samma dag. Sedan hittade vi en perfekt yta intill E6 för vårt lager, säger Oscar von Konow, COO – Operations & Business Developments på NA-KD.

Driftstarten för NA-KD:s lager är planerad till tredje kvartalet i år. Lagret blir över 20 000 kvadratmeter stort och en av de större så kallade autostore-anläggningarna i Europa. Hundra robotar kommer att plocka varor, vilket kan förbättra företagets effektivitet. Flera processer kommer dock att kräva manuell hantering och därför kommer NA-KD att behöva anställa ett hundratal personer de kommande åren.

Med NA-KD:s etablering är marken på företagsområdet Kronan i princip slutsåld. Landskrona stad planerar nu ny etableringsmark på andra sidan E6. Här etablerade logistikjätten DSV sitt huvudkontor och logistikcenter år 2012. Det nya företagsområdet förväntas att bli lika stort som Kronan.

– Vi märker en extremt stor efterfrågan på mark. Det är allt från logistik till småföretagare, säger Johan Nilsson, stadsbyggnadschef i Landskrona.

Det som främst lockar med Lands-krona är läget, att det ligger mitt i en arbetsmarknadsregion med 4 miljoner människor. Kompetensförsörjningen och pendlingsmöjligheterna är unika med under en timmes restid till Helsingborg, Lund, Malmö och Köpenhamn.

Text: Hanne Skak Jensen
Foto: Pressbild NA-KD