Lopp med historiskt tema på Citadellet

Berzerk är lika mycket avancerat och utmanande hinderlopp som det är fest och nöje med historiskt tema.

Den 28 mars är det dags för Berzerk i Landskrona – ett hinderlopp som tar deltagaren rakt in i stadens förflutna på Citadellets historiska mark. Ett lopp på fullaste allvar, men också en fest som är lika rolig för deltagarna som för publiken!

Till loppet i Landskrona återuppstår Skånes husarregemente till häst och med tidstypisk klädsel, berättar André Mollestam, initiativtagare till Berzerk och löpare.

Hinderloppet har fått sitt namn från ordet bärsärk, som i den fornnordiska litteraturen var en sorts elitsoldat som i strid greps av ursinnigt raseri. I loppet Berzerk använder deltagarna i stället ”raseriet” för att klara de utmanande hindren på så kort tid som möjligt. Men visst kan löparna både se ut och höras som ett gäng vilda vikingakrigare!

– Efter fyra år med Berzerk i Helsingborg vill vi också arrangera loppet i Landskrona, säger André Mollestam.

Till en början hade arrangörerna tänkt använda Citadellets vallgravar som hinder, men efter noga övervägande avstod man.

– I slutet av mars har ingen riktigt koll på vädret, som kan bli en nog så tuff utmaning i sig. Vi kommer däremot att ha ett propellerhinder specialdesignat efter flygpionjären Enoch Thulin från Landskrona.

Och utmanande hinder blir det, både fysiskt och psykiskt oavsett om man springer på elitnivå eller är nybörjare. I Landskrona finns fyra olika sträckor så att alla kan delta. Deltagarna kommer att få historiskt kriga sig igenom en 4 kilometer upp till 20 kilometer lång bana med hela 30 hinder. Nytt för i år är även en ny tävlingsklass.

Runt 250 löpare har redan anmält sig och laddar nu tillsammans med André Mollestam för att gå bärsärkagång i Landskrona den 28 mars.

Text: Anders Olow
Foto: Moije och Juan Gaete
Vill du veta mer? www.berzerk.se