Lek loss på Ven

På Ven finns både vetenskapshistoria och lockande lek.

Första helgen i april öppnar Tycho Brahe-museet på Ven efter vinter­vilan. Museet är en populär plats att besöka, både för barn och vuxna. Bland annat kan man leka på 1500-talsvis.

Tycho Brahe-museet ligger på den plats där den skånsk-danske astronomen verkade i slutet av 1500-talet i ett avancerat forskningscentrum med slott och observatorium.

På området finns utställningar, observatoriet Stjärneborg, en återskapad renässansträdgård, en idéhistorisk lekpark och en skalenlig planetstig. Lämningarna efter Brahes slott och observatorium är fasta fornlämningar på området. I lekparken finns trissor, bollar, käglor, kulor, och du kan prova fjorton olika sätt att leka på 1500-talsvis.

Just nu pågår också utställningen ”Naked Eye” om hur Tycho Brahe levde med musiken, maten och kulturen på slottet Uraniborg.

Tycho Brahe var unik. Renässansens främsta astronom skapade världens modernaste observatorium på Ven, och här gjordes banbrytande arbeten och upptäckter inom främst astronomin som legat till grund för vår moderna världsbild. Här ifrågasatte han de tusenåriga lagar som sades styra universum. Här iscensatte han beräkningar som sedan skulle stå sig i trehundra år. Här identifierade och namngav han 777 stjärnor på himlavalvet, med blotta ögat – the Naked Eye.

Text: Anders Olow
Foto: Anders Ebefeldt/Studio E
Öppettider:
Helger i april 11.00–16.00
1 Maj–12 juni varje dag, 11.00–16.00 
ventrafiken.se finns mer information om hur du tar dig från från Landskrona till Ven.