Denna artikel är en annons

HSB Landskrona tar ansvar – Erbjuder nya bostäder i anrik fastighet

Det gamla hyreshuset från slutet av 1800-talet totalförstördes i en brand. Bara fasaden stod kvar. Nu återskapar HSB husets inre med tidstrogna våningar. (Foto: Sven-Erik Svensson)

Den ödesdigra branden i sekelskifteshuset på Trädgårdsgatan för två år sedan lämnade bara den kraftigt rökskadade fasaden kvar. Ingen visste då om den ens gick att rädda.

I dag är arbetet i full gång med att försöka återskapa fastigheten igen.

– Vi vill inte bara ge huset sin historia tillbaka, säger Mikael Jönsson, vd för HSB Landskrona. Vi vill göra det för staden också.

Det enklaste hade förmodligen varit att riva alltihop och bygga helt nytt, men Mikael Jönsson ser det inte så.

– Vi har så klart haft mycket diskussion internt och vänt och vridit på kalkylarken, säger han. Men vi får inte missa känslan i det här. Ett boende är inte bara väggar och tak, vi som fastighetsägare måste också fylla vårt uppdrag med värme. Det kan inte alltid bara handla om att till varje pris få in sista kronan.

Därför kommer också fastigheten att återfå sin karaktär från förrförra sekelskiftet. Tre plan med två stora våningar på varje plan. Den minsta på 120 kvm, den största på 154 kvm. Med de kakelugnar som gick att rädda i branden, högt i tak, djupare fönsternischer, stuckatur i taket och pardörrar, smidda balkongräcken, mönstermålning i entrén… Allt det du förknippar med arkitekturen från förrförra sekelskiftet.

HSB:s projektchef Anders Olsson och vd Mikael Jönsson. (Foto: Rosie Alm)

För Anders Olsson, byggnadsingenjör och HSB Landskronas projektchef, är restaureringen av huset en dröm, men också en rejäl utmaning. Eftersom allt innanmäte ska byggas nytt gäller också dagens byggregler – helt andra än dem i slutet på 1800-talet.

Högst upp i huset, i det som tidigare var vind, byggs, som kontrast, tre lägenheter av modernaste snitt.

Ekonomin då?

De nio nya bostadsrättslägenheterna kommer att landa på lite drygt två och tre miljoner kronor, och flera intresserade hörde av sig redan när byggnadsställningen framför huset kom upp.

– Väldigt många vill bo så här och jag är tacksam över att vi bestämde oss för att bevara lite av Landskronas äldre vackra arkitektur, säger Mikael Jönsson, som hoppas på att det blir inflyttningsklart till årsskiftet.

Mer info och intresseanmälan: www.hsbbrfjarnvagstorget.se

Häljarps Parkstad för barnfamiljer

På landet, men ändå nära till service, förskola, skola, idrottsplats och tågstation. Omgiven av skog, ängar och hav och ändå bara 5 min med tåg från Landskrona, 20 min från Helsingborg och Lund och 35 min från Malmö. Utmärkande för Häljarps Parkstad är plats och natur. Gott om plats. Luftiga kvarter med mycket grönt och biltrafik bara till den egna bostaden.

Gator, vatten, avlopp och fiber – nu är grunden lagd för Häljarp Parkstad med 2–4 rums lägenheter med balkong eller uteplats och radhus på 110–118 kvm, som HSB Landskrona bygger tillsammans med bostadsutvecklaren Lyckos.

Alla trädgårdar vetter mot grönområde och området har landskapsplanering med en liten sjö strax intill Saxtorpsskogen, ett rikt djurliv som är ett himmelrike för små och stora barn med natur- och djurintresse.

Dags att lämna den gamla villan för nytt boende? Välkommen!

Försäljningen börjar nu så anmäl gärna ditt intresse. Bosparar du i HSB så har du förtur så glöm inte att uppge det när du skickar in.

Byggstart till hösten 2020 och beräknad preliminär inflyttning etappvis till hösten 2021.

Mer info och intresseanmälan: www.lyckos.se/hitta-ditt-hem/haljarp

Bästa platsen i Glumslöv

Det här är ett unikt område att bygga nytt på i Glumslöv, och HSB Landskrona arbetar just nu med arkitekterna på Magasin A för att sätta de sista strecken på ritningarna.

– Här finns många intressenter, både lokala och regionala organisationer, föreningar som byalag och pensionärsföreningarna i Glumslöv, men även våra Bosparare, medlemmar och övriga boende i Glumslöv och Landskrona, säger Anders Olsson, projektchef på HSB Lands-krona. Alla är nyfikna på detta projekt.

Det har varit många och långa ”turer” som nu är överstökade och det roligaste kvarstår: att förverkliga våra kunders dröm i Glumslöv – ett nytt boende på bästa platsen i byn. Vi kommer att kunna erbjuda 33 lägenheter i tre Svanenmärkta flerfamiljshus med solfångare för bättre driftekonomi. Fyra stycken fyrarummare och sju stycken trerummare i varje hus. Nivåskillnaden i området ger möjlighet till ”källare” som har cykelparkering, lägenhetsförråd och parkering i direkt anslutning till de tre huskropparna.

Anmäl gärna ditt intresse till oss. Bostadsrättsföreningen heter Handelsmannen, och du behöver inte vara medlem i HSB för att göra din anmälan för våra nybyggda bostäder.