Hon ska göra robotar till vardagshjältar

I företagshuset Weibullsholm finns ett av Landskronas mest spännande företag. Här driver Elena Sjödin Robot Minds, ett företag som både säljer robotar och utvecklar mjuk­varan till dem.

De första servicerobotarna från Robot Minds är nu på väg ut till kunder och företagets produkter har väckt intresse inom många branscher – allt från hotell, handel, företagshotell till privata vårdföretag.

– Robotar har funnits länge i vårt samhälle, men det är först nu tekniken börjar bli så avancerad att vi kan använda robotarna så att de kan hjälpa oss i vardagen. Vårt företag fokuserar på att se vilka behov som finns av humanoida, människoliknande robotar och hitta smarta lösningar, säger Elena Sjödin.

Den typ av robot som är först ut på marknaden är en receptionistrobot som kan avlasta i exempelvis hotellreceptioner eller på kontorshotell. Roboten kan svara på frågor från besökarna, checka in besökare och visa vägen till olika platser inom hotellet. Inom handeln finns också ett stort intresse för robotar.

– Det finns ett stort behov av service i många butiker i dag, och ibland är det svårt att hitta en säljare att ställa frågor till.  Där kan en robot vara till stor hjälp. Den kan till exempel svara på frågor, tipsa om produkter som passar dig och visa var de finns. Dessutom kan roboten samla in information och ge den till butiks-ägaren som då vet bättre vad kunderna söker, säger Elena Sjödin.

”Vårt företag foku­serar på de behov som finns av humanoida, människo­liknande robotar och hitta smarta lösningar”

Elena Sjödin

Hon är uppvuxen i Ryssland, tog sin Masters Degree i internationell ekonomi i Danmark och fick sedan jobb i Sverige som marknadschef på ett globalt företag. För några år sedan ville hon anta en ny utmaning och startade eget inom robotbranschen, Robot Minds. Att hon valde att placera företaget i Landskrona tycker hon är naturligt.

– Landskrona ligger i centrum av Skandinavien. Det är nära till både Köpenhamn, Oslo och Stockholm, vilket är perfekt för vårt företag som säljer till hela Skandinavien, säger Elena Sjödin.

När hon ska måla upp en vision för sitt företag om tio år handlar den framför allt om att ta expertrollen i branschen.

–Vi ska vara den största aktören på marknaden inom servicerobotar och kommersiella robotar. Det kommer definitivt att finnas humanoida robotar nära dig om fem år. Utvecklingen kommer att gå mycket snabbare än du tror.

Text: Maria André
Foto: David Elg/Moob