Ett myller av foto och människor

När Landskrona Foto Festival arrangeras för sjunde gången i september är det med ny konstnärlig ledare. Monica Allende från Spanien gläds åt att festivalen kommer att synas i parker, butiker, på fasader och i de kulturella finrummen.

Monica Allende från Spanien, kurator, kreativ producent, konsult och pedagog, har levt med fotografi i hela sitt liv. Hon har ett cv som gör henne mycket eftertraktad. Hon har bland annat varit konstnärlig ledare för Storbritanniens största fotofestival Format 17 och bildredaktör på The Sunday Times Magazine.  I höstas var hon konstnärlig ledare för den internationella fotofestivalen GetxoPhoto i sin uppväxtstad Bilbao.

– Foto är historieberättande, storytelling, och det vill jag ska genomsyra årets Landskrona Foto Festival, säger hon.

Hon är väl förtrogen med Landskrona och har besökt tidigare fotofestivaler här. Trots hennes gediget långa lista över stora och renommerade uppdrag världen över håller hon ändå Landskrona som en alldeles speciellt spännande utmaning och möjlighet.

– Här är fotografiet en del av den offentliga miljön. Vi når ut publikt och till många människor och fotokonsten blir en del av staden. Fotot syns i parkerna och butikerna, lika väl som i de kulturella finrummen. Här förvandlas hela staden till en myllrande fotometropol.

Monica Allende från Spanien är ny konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival. Att fotofestivalen är så publik och en del av hela staden lockar henne alldeles extra.

– Därför är Landskrona Foto Festival så säregen och intressant. Här ställer vi ut på platser tillgängliga för alla. Här är festivalen känd bland de många och det är då det börjar hända något med bilderna. Och tolkningen av bilderna.

– Jag är mer van vid utställningar som i och för sig har stora fotografer och bilder på plats, men som håller till på platser som inte är lika offentliga.

Årets tema för fotofestivalens workshops och utställningar är “The Architecture of Memory, minnets arkitektur. Bilderna kommer att handla om minnets roll när vi skapar vår verklighet, men också hur minnet som kollektivt begrepp kan påverkas.

För Monica Allende är det en spännande utmaning som hon vill att vi reflekterar över.

– Vad är egentligen minnet? Vad har vi för uppfattning om minnet? Det är historia, men påverkar oss också i nuet, och förändras hela tiden. Hur sant är minnet när vi ifrågasätter det?

Allt detta leder oss tillbaka till ”storytelling”, hur vi berättar en historia. Fotot är mer än bara en bild. För Monica Allende är det just berättelsen bortom bilden som har betydelse.

– Att fånga en idé, en känsla eller en tanke är det verkliga arbetet med en bild. Att sedan föra ut den till människor som betraktar den, diskuterar den och reflekterar över den ger bilden ett än större liv, säger hon.

– Det är vad Landskrona Foto Festival betyder för mig, en milstolpe för fotografi i Skandinavien och jag är mycket stolt över att få vara med.

– Jag hoppas kunna bidra med min vision som konstnärlig ledare genom att uppmuntra till social debatt och engagemang med ett allomfattande samtal och ett program med fokus på ämnen som vi kan relatera till.

Landskrona Foto Festival äger rum 4–20 september och Monica Allende har som konstnärlig ledare satt ihop ett program med ett urval av all världens fotografi från både etablerade fotografer och nya, arbeten som inte tidigare visats i Sverige.

Fotofestivalen kommer att presentera cirka 30 fotografer i ett tjugotal utställningar, hälften utomhus och hälften inomhus. Utställningarna kommer att synas på kända platser i Landskrona som exempelvis Citadellet, Hotell Öresund, Tyghuset, Landskrona museum och på olika platser i stadsmiljön. Dessutom arrangeras en stor utställning med cirka 30 unga europeiska fotografer.

Text: Anders Olow
Foto: Yazan Smadi och Carlos Alba
Mer information om Landskrona Foto Festival hittar du på:
www.landskronafoto.org