Denna artikel är en annons

Det smarta uppkopplade hemmet – allt ska bara fungera!

Marie Brodin, key account manager, framför bostadsrättsföreningen Kungen, som nyligen skrivit avtal för fiber i sina 392 lägenheter. (Foto: Cecilia Röstin, Landskrona Energi)

När samtliga hushåll i Landskrona nu har tillgång till bredbandsfiber tar Landskrona Energi nästa steg i utvecklingen och säkrar fiberuppkoppling utan mellansteg direkt till varje enskild kund.

– Var och en får en egen fibertråd direkt till oss så att säga, säger Marie Brodin, Key Account Manager på Landskrona Energi. Ytterligare ett stort steg mot framtidens smarta hem alltså.

Fiberbaserad bredbandsuppkoppling handlar i första hand om driftsäkerhet, förklarar Marie Brodin. Trygghetslarm till exempel. Övergången från analoga larm till digitala trygghetslarm ställer nya krav.

– Som leverantör av bredband vill och måste Landskrona Energi ligga i framkant när våra hem blir allt mer uppkopplade, säger Marie Brodin.

Nästa steg, som bredband kan ge förutsättningar till, är andra sensorer, tillsynskamera, videosamtalstjänster med bildtelefoni och videotelefoni mellan brukare och personal. Blir sedan brukaren inskriven i den kommunala hemsjukvården finns ytterligare digitala tjänster på marknaden som till exempel rehabiliteringsträning på distans.

– Med ett snabbt och pålitligt direktuppkopplat bredbandsfiber blir du som användare också friare, påpekar Marie Brodin. De äldre blir fler, och många vill bo kvar i sitt eget hem så länge det går.

Vi vill också vara trygga i våra hem, och gärna ha koll på vad som händer i huset när vi inte är där. Övervakningskameror och sensorer – vi vill att de ska vara garanterat intakta och uppkopplade och den säkerheten får vi med fiber och egen direktlinje.

En rad av Landskronas största hyresvärdar, exempelvis Landskronahem och HSB, har hakat på satsningen på säkrare bredbandstillgång, och strax före årsskiftet bestämde sig bostadsrättsföreningen Kungen på Segergatan för fiber till sina 392 lägenheter.

– Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar står inför ett generationsskifte, där bredbandet är viktigt för de boende. En bra och driftsäker uppkoppling höjer ju också värdet på bostaden, säger Marie Brodin.

I dag när nästan hälften av alla 2–3 åringar använder läsplattor dagligen är den digitala verkligheten redan ett med framtiden. För den nya generationen är bredbandsfiber en självklarhet.

Allt ska bara fungera – helt enkelt.

Så är det också för Landskrona Energis bredbandsfiber.